Obiskali smo Brdo pri Kranju

Najvišja protokolarna srečanja, posebne uradne in zasebne slovesnosti ter razkošje drugih doživetij imajo svoje pravo mesto v naravnem okolju pred čudovito kuliso gora – na Brdu pri Kranju. Posestvo z izjemno preteklostjo smo v torek, 28.5.2013 obiskali s stanovalci Centra starejših Pristan.

V  Pristanu smo se zadnji torek v maju odpravili na potep z avtobusom, ki se ga stanovalci vsako leto posebej razveselijo. Tokrat smo za cilj izbrali Brdo pri Kranju. Fotografije parka Brdo ter številne informacije o pomembnih političnih in drugih protokolarnih dogodkih, ki se tam vrstijo, so nas tako privabile, da smo si ga hoteli ogledati tudi v živo.

Da nam med potjo ni bilo dolgčas, so poskrbeli kar stanovalci sami, med njimi predvsem Vera Poniž ter upokojena duhovnika Efrem Mozetič in Martin Pavlin. Predstavili so se v vlogi pravih vodičev in za stanovalce pripravili zanimive informacije o poti in končnem cilju.

Po dobri uri vožnje, ki je minila izjemno hitro, sta nas pričakala čudovita narava in vreme, idealno za takšen izlet. Vodič nam je razkazal znamenitosti v parku, od hotela Kokra, do gradu Brdo in ostale zgradbe, ki v ozadju skrivajo zanimive zgodovinske zgodbe.  Navdušili so nas številni drevoredi, pisano cvetje, urejene zelenice, jezera, fontana, Deček s piščalko ter konjušnica polna lipicancev. Z veseljem bi se še sprehajali po čudovitem parku, če nas ne bi premagala utrujenost in lakota. Tako smo si poiskali primeren kraj in pod paviljonom z razgledom na jezero malicali in pokramljali o vsem videnem. Polni vtisov in hvaležni za čudovito preživet dan, smo se v živahnem vzdušju vrnili v vipavsko dolino.