Izlet stanovalcev Predhodna objava Plesno dopoldne na... Naslednja objava Potopisno predavanje

Izlet stanovalcev

Kartuzija Bistra, ki je dobila ime po bistrih vodah okoliških kraških izvirov, se nahaja v čudoviti okolici na robu Ljubljanskega barja. Pestra zgodovina graščine in nekdanjega samostana, ter raznolikost muzejskih zbirk, ki se sedaj nahajajo v njej, so nas pritegnili, da smo si jo letos izbrali kot destinacijo za naš izlet s stanovalci Centra starejših Pristan.

Večina stanovalcev, ki jim izlet ni predstavljal prevelikega bremena, se je odločila, da izkoristi priložnost in se z nami poda na pot. Tako smo triindvajsetega maja zjutraj pričakali avtobus in se z vsemi potrebnimi pripomočki, hoduljami in invalidskimi vozički odpravili proti Vrhniki. V Tehničnem muzeju Slovenije Bistra nas je pričakal vodič, ki nam je skozi dvourni vodeni ogled predstavil tako zgodovino kartuzije, kot tudi zbirko starih vozil, zbirko Titovih vozil, furnirnico, mlin, kovačijo, izvire Bistre ter nam hkrati podal še veliko zanimivih informacij o celotnem muzeju . V senci atrija nam je po napornem ogledu prijal oddih in malica. Beseda je tekla o vsem videnem, ter pri stanovalcih obudila spomine na mlada leta, ko so bili nekateri zdajšnji eksponati še del njihovega vsakdana.

Kljub zanimivemu ogledu so nekateri komaj čakali, da se vrnejo v varno in znano okolje Centra Pristan. Ko smo popoldan srečno prispeli nazaj v Vipavo, smo polni vtisov skupaj pojedli še kosilo, nato pa ponosni, da smo bili del lepe izkušnje, vse videno delili še z drugimi stanovalci, ki tokrat žal niso mogli z nami.