Vipava, 1.6.2020

Spoštovani svojci naših stanovalcev!

Glede na sproščanje številnih ukrepov Vlade RS in konca epidemije korona virusa vas obveščamo, da bomo od vključno ponedeljka, 1.6.2020 dalje tudi v Centru starejših Pristan Vipava omogočili obiske stanovalcev z bistveno manj omejitvami.

Za vse obiske se je potrebno še vedno predhodno najaviti vsaj en dan prej po telefonu 031 398 640 (Klavdija) med 9:00 in 12:00. 

 

 1. V primeru lepega vremena

se bodo obiski izvajali

 • od 9:00 do 17:30 izven prostorov Centra po vaši presoji, želji in zmožnostih stanovalca. Dovoljeni so sprehodi v okolici Centra, po kraju, odhodi domov…;
 • obisk časovno ni omejen;
 • število obiskovalcev ni omejeno.

Ob prihodu se točno ob določeni uri zglasite pred glavnim vhodom v Center in nosite primerno obrazno masko. Zaposleni bo vašega svojca pripeljal pred vhod, mu razkužil roke ter ga prepustil v vašo oskrbo.

Stanovalec naj se v dom vrne najkasneje do 17.30 ure. Pripeljete ga pred glavni vhod Centra in nosite primerno obrazno masko. Zaposleni bo stanovalca prevzel, mu pred vstopov v Center razkužil roke in poskrbel, da bo odpeljan na oddelek.

V primeru slabega vremena vam obiska v prostorih Centra ne bomo mogli omogočiti, razen če se boste za to predhodno dogovorili.

 

2. V primeru slabega vremena

se bodo obiski izvajali tako kot do sedaj:

 • od 9:50 do 15:10 v zato posebej prilagojenem prostoru;
 • z uporabo zaščitne maske;
 • trajajo lahko največ 30 minut;
 • na obisk lahko pride k posameznemu stanovalcu največ ena odrasla oseba.

Ob prihodu se točno ob določeni uri zglasite pred glavnim vhodom v Center in nosite primerno obrazno masko. Na vhodu boste podpisali posebno izjavo, izmerjena vam bo telesna temperatura in razkužili si boste roke. Naše osebje vas bo nato pospremilo do stanovalca. Ob zaključku obiska si ponovno razkužite roke in ob dogovorjeni uri zapustite Center. Prosimo, da z obiskom ne presežete dogovorjenega časa obiska, saj bo za vami deležen obiska drug stanovalec.

 

3. Obiski stanovalcev v sobah

bodo kot do sedaj dovoljeni izjemoma iz etičnih razlogov po dogovoru z osebnim zdravnikom z vso potrebno zaščitno opremo.

 

Ponovno je dovoljeno prinašanje predmetov, pripomočkov in živil stanovalcem. Vse prinešene stvari morajo biti v embalaži, ki se lahko razkuži. Sveže sadje naj bo dobro oprano ter pakirano tako, da je zaščiteno pred morebitnim onesnaženjem. Prinašanje živil iz svežih jajc (kremne rezine, tiramisu ipd.), mleka in mesa (biftek) ni dovoljeno.

Od ponedeljka, 1.6.2020 se bodo sprostili tudi izhodi stanovalcev iz Centra. Le ti bodo potekali med 9. in 18. uro. Stanovalcu se bo ob odhodu iz Centra in ob prihodu v Center razkužilo roke.

V Zavodu Pristan se ves čas izjemno trudimo ohranjati zdravje stanovalcev. Ker želimo, da stanovalci ostanejo zdravi tudi v prihodnje, pričakujemo, da se boste svojci še naprej obnašali zelo odgovorno in nesebično ter boste upoštevali vsa naša navodila:

 • stanovalec naj bo v stiku z osebami, ki so bile v zadnjih 14 dneh zdrave in v tem obdobju niso bile v stiku z nobeno osebo, ki je imela znake okužbe oziroma je bilo kasneje ugotovljeno, da je okužena;
 • redno in temeljito umivanje rok z vodo in milom. V primeru, da voda in milo nista dostopna, si roke razkužimo z namenskim razkužilom za roke;
 • ne dotikajmo si obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi/neumitimi rokami;
 • upoštevanje pravilne higiene kihanja in kašlja (preden zakašljamo/kihnemo, si pokrijemo usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvržemo med odpadke in si nato umijemo roke z milom ter vodo;
 • upoštevanje medosebne razdalje, 1,5 – 2 metra. V prostorih kjer ni mogoče zagotoviti priporočene varnostne razdalje se uporablja zaščitna maska.

Hkrati pa se vam še enkrat zahvaljujemo za vaše razumevanje in podporo v času epidemije.

Skupaj poskrbimo, da ostanemo vsi zdravi.

Martin Kopatin
direktor zavoda