Zimski vzpon na Triglav Predhodna objava Zadišalo je po štravbah Naslednja objava Zavrteli smo kolo sreče

Zimski vzpon na Triglav

Triglav, kot najvišja gora v Sloveniji, je simbol naše majhne države, ponos vsem Slovencem in hkrati kar velik izziv za tiste, ki bi si ga želeli osvojiti. V Centru starejših Pristan smo v sodelovanju s podjetjem Mugo želeli mogočno goro približati tudi tistim, ki jim zdravstveno stanje ali druge posebne okoliščine ne dopuščajo, da bi lahko uživali v čudovitem razgledu z vrha Triglava.

Tako je bil v sredo, 16.11.2016, v Centru starejših Pristan organiziran prav poseben dogodek. Maketa Aljaževega stolpa, visoka kar dober meter in pol, je skupaj z naslikano pokrajino Julijskih alp, starejše vpeljala v novo doživetje, ki ga ni izkusil še nihče izmed njih. Omogočeno jim je bilo namreč, da z novo tehnologijo virtualne resničnosti, preizkusijo, kako izgleda zimski vzpon na najvišji slovenski vrh. »Celotna vsebina je predstavljena na način, kot da je gledalec projiciran v tisti prostor, saj video sledi pogledu gledalca« je obrazložil tehnologijo virtualne resničnosti s pomočjo posebnih očal, Matej Tomažin, glavni izvršni direktor podjetja Mugo. In čeprav nekateri sprva niso bili prepričani, da bi zadevo preizkusili, jih je njihova radovednost in navdušenje prvih stanovalcev, ki so si VR očala nadeli, prepričala, da so se tudi sami virtualno povzpeli na zasnežene vrhove. Za še pristnejše vzdušje vseh, je poskrbel tudi vroč planinski čaj ter jabolčni zavitek, s katerimi smo postregli stanovalce, v ozadju dogajanja pa je odmevala glasba, ki opisuje lepote in čudovite kotičke Slovenije.

Odzivi so presegli celo naša pričakovanja, saj je bilo veselje in zadovoljstvo res veliko. Nekateri so še kasneje govorili o tem, da je taka izkušnja zares enkratno doživetje za vse, da nova tehnologija resnično nima meja. Bili so presenečeni nad preciznostjo in resničnostjo 360° video posnetka, predvsem pa so poudarjali, da so končno lahko tudi sami doživeli ali podoživeli vzpon na Triglav, ter da se bodo s tem dogodkom lahko pohvalili svojim domačim, ker so jih končno v nekaterih »modernejših« zadevah prehiteli.