Tretji rojstni dan Predhodna objava Dan odprtih vrat: 6. marec... Naslednja objava Nastop Rdečega Križa in...

Tretji rojstni dan

V teh dneh minevajo tri leta, odkar je v Pristanu vzvalovalo življenje. Prvi stanovalci so se v Center starejših v Vipavi vselili v začetku februarja 2010.

Leta 2004 je Zavod za socialno oskrbo Pristan začel z izvajanjem storitve Pomoč družini na domu in do danes pridobil kar 7 občinskih koncesij. Štiri leta kasneje je na razpisu Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pridobil koncesijo za izvajanje institucionalnega varstva starejših. V prvih mesecih leta 2010 so se v novozgrajeni Center starejših Pristan začeli seliti prvi stanovalci – do danes se jih je zvrstilo že veliko število.

Aktivno in kakovostno preživljanje prostega časa v poznejših življenjskih obdobjih je zelo pomembno, prav zato je v Pristanu stanovalcem na voljo veliko oblik aktivnosti, ki se jih po svojih željah in zmožnostih z veseljem udeležujejo. Večina stanovalcev Pristana zjutraj komaj čaka na skupinsko telovadbo, po kateri sledijo še individualne aktivnosti v fizioterapiji in delovni terapiji. Stanovalci na razgibalnih uricah pridno vrtijo sobno kolo in na druge načine krepijo mišice ter vzdržujejo fizično kondicijo. V delovni terapiji se urijo v ročnih spretnostih in miselnih igrah. Radi se pomerijo v šahu, pikadu, kartah, zlagajo domino ter sodelujejo na različnih delavnicah. Vsak ponedeljek popoldan med stanovalci zavlada posebno vznemirjenje. Na vrsti je namreč tombola, ki jo imajo posebej radi. Poskrbljeno je tudi za duhovno oskrbo: za stanovalce, ki to želijo, je v Pristanu vsako dopoldne bogoslužje, še posebej obiskane pa so nedeljske maše v večnamenskem prostoru.

Stanovalce redno obiskujejo otroci iz vrtcev, šolarji, in gimnazijci. Iz Škofijske gimnazije v Vipavi, ki se nahaja v neposredni bližini Pristana, vsako šolsko leto tedensko prihaja na obisk k stanovalcem preko 50 prostovoljcev. Lavričeva knjižnica Ajdovščina z mrežo prostovoljcev skrbi za bralni krožek v Pristanu. Stanovalci se vključujejo v sodobno terapijo s pomočjo psov. Dvakrat mesečno jih iz društva Tačke pomagačke s svojima pasjima prijateljema obiščeta Cvetka in Alenka Gorjan. V popoldanskem času različna društva v avli pripravijo krajše koncerte in gledališke uprizoritve. Redni gostje v Pristanu so člani Kulturnega društva Vipavski tamburaši, moški pevski zbor župnije Sv. Štefan Vipava, mladi kitaristi iz Podnanosa, članice društva Žar, Medgeneracijsko društvo 4 letni časi Ajdovščina,…

Za izvajanje vseh aktivnosti in za dobro počutje stanovalcev pa je ključno strokovno usposobljeno osebje, ki mu nikoli ne zmanjka idej in ustvarjalnosti.