Terapija z živalmi

V Centru starejših Pristan Vipava želimo slediti sodobnim smernicam pri obravnavi starostnika. Zato smo se odločili, da stanovalce centra seznanimo in vključimo v terapijo z živalmi. V ta namen smo k sodelovanju povabili “Tačke pomagačke”, slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov.
Tako nas dvakrat mesečno obiskujeta dva terapevtska para in sicer gospa Cvetka Gorjan s psičko Varvi pasme border colie in Alenka Gorjan s Fjodorjem prav tako pasme border colie.
Vključevanje psov in drugih živali v programe posameznih inštitucij je v tujini že dobro znana in priznana praksa, medtem ko pri nas v Sloveniji ustanove šele začenjajo odpirati vrata živalim.
Vključevanje terapevtskih psov v program delovne terapije je eden od načinov, ki pomeni drugačno, pestro in zanimivo obravnavo. V Centru starejših Pristan Vipava izvajamo dve obliki programa in sicer terapijo s pomočjo psov, kar pomeni da se s pomočjo psa, ki ustreza določenim kriterijem doseže zastavljen terapevtski cilj, drugi program pa je družabništvo. Gre za spontano individualno ali skupinsko druženje stanovalcev z psom ni pa določenega nobenega terapevtskega cilja ali programa aktivnosti.