Srečanje s plemenitimi Lipicanci

Lipica ni kraj, ki ga enkrat obiščeš in nato nanj pozabiš. Je destinacija, ki vedno znova pritegne, vsakič na drugačen, svojstven način in v posebni podobi. Skozi pripoved zgodovine, skozi slikovite prizore narave in vsakič znova skozi podobe belih konj. Stanovalci Centra starejših Pristan smo se na izlet in ogled kobilarne odpravili v sredo, 4. junija 2014.

Ko smo se z avtobusom odpeljali iz Vipave, je jutranje sonce naznanjalo, da je pred nami prijeten poletni dan. Pred kobilarno Lipica nas je pričakala ga. Karmen, nas lepo pozdravila ter razložila potek ogleda. Prišli smo ravno pravi čas, da smo lahko ujeli trenutke, ko spustijo kobile z žrebeti na pašo. Nato smo odšli proti hlevom, kjer smo dobili nekaj informacij o Lipicancih. Najlepše pri vsem pa je bilo, da smo do vsakega Lipicanca lahko pristopili, se ga dotaknili in božali ter te trenutke ujeli v fotografski objektiv. Znano je namreč, da imajo konji posebno mesto pri terapevtskem delu s starejšimi, saj njegova velikost omogoča celosten stik, zaradi počasnega dihanja živali, srčnega utripa in zaradi višje telesne temperature pa je dotik prijeten. Na sprehodu mimo ograd smo si nato ogledali sproščeno življenje teh veličastnih živali. V pokriti jahalnici smo uživali v ogledu treninga jahačev v okviru šole jahanja. Program, ki se izvaja vse dni v tednu, vsebuje posamezne elemente vrhunske dresure, ki jih konj in jahač razvijeta in dopolnjujeta v celoto. Tako smo lahko razbrali koliko inteligence in volje do učenja imajo konji.

Zgodovina Kobilarne Lipica je tako bogata, da lahko skozi kulturno in naravno dediščino pripoveduje na tisoče različnih zgodb. Plemeniti Lipicanci, ki so dali neizbrisen pečat podobi Lipice, so tudi naš poletni izlet stkali v nepozabno zgodbo.