Podarjajo nam čas, nasmehe in nas osrečujejo

Poleg različnih delavnic, prireditev in prostočasnih aktivnosti, ki so jih stanovalci centra starejših Pristan deležni vsakodnevno, se zaposleni trudimo, da bi dneve obogatili še drugače obogatili. Pri tem nam zelo veliko pomagajo prostovoljci in prostovoljke iz različnih skupin in društev.

prostovoljci 1Enkrat tedensko obiščejo gospe z društva upokojencev Vipava in stanovalcem pripravijo štravbe (flancate), zadnje čase pa se pridružijo tudi pri zajtrkih stanovalcev. Pripravljajo jim jajčka po njihovi želji; bodisi na oko ali umešana, z ocvirki ali brez, na maslu ali olju,… Prav te gospe dobro vedo, da je poleg dobre hrane pri stanovalcih zelo dobrodošel pogovor in petje. Zato v sobah obiščejo tiste stanovalce, ki ne zmorejo iz postelje. Odpravijo se tudi na varovani oddelek in s stanovalci, ki zaradi bolezni demence potrebujejo več nadzora in pozornosti, pojejo ljudske pesmi.Prav tako številne prostovoljke iz okolice Vipave darujejo svoj čas ob nedeljah in poskrbijo za to, da se stanovalci centra lahko udeležijo svete maše. Največje zasluge gredo ga. Martini Naglost, ki približno 50 žensk zbere skupaj in jim razdeli naloge, (od prevoza stanovalcev, do branja beril), da nedeljsko bogoslužje poteka tako kot je treba.

prostovoljci 2V okviru prostovoljnega dela društva prijateljev mladine iz Ajdovščine nas enkrat tedensko obiščeta ga. Taša in ga. Mojca. S stanovalci izvajata različne kreativne aktivnosti, od izdelovanja rož iz krep papirja, do izdelovanja lepljenke, spomladanskih venčkov ter slikanja z vodenimi barvicami.

Ko govorimo o prostovoljski dejavnosti v Centru starejših Pristan, je posebej potrebno omeniti sodelovanje s Škofijsko gimnazijo Vipava in SGLŠ – zdravstveno šolo Postojna. Kar 32 dijakov tedensko obiskuje stanovalce Pristana ter jim nameni uro svojega časa. Mladostno razigrani dijaki s stanovalci igrajo družabne igre, si izmenjujejo mnenja in izkušnje ali pa skupaj odidejo na sprehod.

Nesebična pripravljenost pomagati drugim za lastno zadovoljstvo je v današnjem svetu redka vrednota, ki pa jo v Pristanu cenimo in ji dajemo velik pomen. Vsaka beseda, vsako dejanje, pa čeprav samo nasmeh, prinašajo srečo drugim ljudem. Zato smo vsem prostovoljcem, ki obiskujejo starejše in jim podarjajo svoj čas, izjemno hvaležni. Želimo si, da bi tudi v bodoče radi zahajali k našim stanovalcem in jim lepšali dneve.