Dan slovenske hrane in Martinovo v Pristanu Predhodna objava Adventna ustvarjalnost Naslednja objava Dišalo je po kostanjih in...

Dan slovenske hrane in Martinovo v Pristanu

Na dan slovenske hrane, 16.11.2012, je v Centru starejših pristan v Vipavi dišalo po domačem. Stanovalci so dan začeli s slovenskim zajtrkom in ga nadaljevali z Martinovanjem in dobrotami domačega porekla.

V Centru starejših Pristan veliko pozornosti namenjajo ohranjanju zdravja in ustvarjanju dobrega počutja stanovalcev, pri čemer je zelo pomemben dejavnik tudi prehrana. Pred kratkim so uvedli tako imenovani eko dan. Enkrat mesečno je na jedilniku stanovalcev eko hrana, ki jo nabavijo pri lokalnih pridelovalcih oz. okoliških kmetih.

Na dan slovenske hrane, ki ga je oktobra letos na svoji seji razglasila Vlada RS, se je Pristan priključil vseslovenskemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Poleg domačega meda, masla, sira in mleka so v kuhinji stanovalcem pripravili sveže polnozrnate hlebčke.

Z dobrotami domačih pridelovalcev pa ni bilo obarvano le jutro. Ker se je pred kratkim iz mošta rodilo vino, je v Pristanu potekalo tudi Martinovanje. Po redni jutranji telovadbi so se stanovalci posladkali s pečenimi jabolki, kakiji in piškoti ter poskusili mlado vino. Za pravo Martinovo vzdušje je poskrbela tudi glasba, ob kateri so stanovalci veselo zapeli. Poleg jote in orehovih štrukljev so za kosilo postregli z breskovim sokom, ki so ga kuharji v Pristanu naredili sami. Dan slovenske hrane so zaključili s kislim mlekom in polento, ki je nekdaj pomenila glavni obrok večine kmečkih gospodinjstev.